Ani černá, ani bílá: nejzdravější chléb nahradí polovinu vaší lékárničky

Odborníci na výživu jmenovali nejzdravější druhy chleba, které můžete zařadit do svého jídelníčku.

Který chléb je zdravější bílý nebo černý / pixabay

Milovníci mouky se snaží zjistit, který chléb je zdravější – černý nebo bílý, případně jiný druh. Vždyť člověk si chce nejen vychutnat chuť jídla, ale také z něj získat zdraví prospěšné látky.

Naštěstí mohou být muffiny i výživné. Nejhodnotnější jsou ty, které jsou minimálně zpracované. Takové pečivo má vysoký obsah vitaminů, vlákniny a pomalých sacharidů.

Které pečivo je nejzdravější a nejméně kalorické

Výběr nejlepších druhů mouky sestavily webové stránky Verywell Health. Odborníci na výživu jmenovali sedm druhů pečiva, které lze zařadit do jídelníčku, i když držíte dietu.

Naklíčená celozrnná

Tento druh pečiva se peče ze speciálního základu, který zachovává všechny části zrna včetně otrub a klíčku. Na rozdíl od bílé mouky, která se důkladně čistí, obsahuje naklíčená celozrnná mouka mnohem více živin a vitaminů, je lépe stravitelná a bohatá na zdravé „pomalé“ sacharidy.

Celá pšenice

Tuto složku hledejte v nabídce jako první. Celozrnné pečivo je nejbohatší na vitamíny, antioxidanty a minerály. Doporučuje se diabetikům a lidem s chronickým onemocněním srdce. Bylo prokázáno, že prospívá imunitnímu systému.

Kvásek

Kváskový chléb se vyrábí kvašením a výhody kvašených potravin jsou dobře známé. Tento proces snižuje obsah kyseliny fytové a monosacharidů, látek, které způsobují nadýmání a zvyšují hladinu cukru v krvi. Studie ukazují, že kváskový chléb je prospěšný pro prevenci cukrovky a srdečních onemocnění.

Ovesné vločky

Ovesná mouka je známá svým bohatým složením vitamínů. Pečení s ní zpomaluje trávení a zabraňuje zvyšování hladiny inzulínu v krvi. Studie, v níž účastníci dlouhodobě jedli nízkokalorický ovesný chléb, prokázala snížení hladiny cholesterolu u účastníků.

Len

Chcete-li získat dostatek vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků, jezte celozrnný lněný chléb. Tyto mikroživiny jsou důležité pro normální krevní tlak. Semínka také obsahují sloučeniny zvané lignany, které zlepšují náladu a bojují proti zánětům.

Žito

V otázce, který chléb je lepší – bílý nebo černý, jednoznačně vítězí ten druhý. Zvláště pokud je vyroben z celozrnné žitné mouky. Je sytější a podporuje růst nezbytných střevních bakterií.

Bezlepková mouka

Přestože mnoho lidí, kteří přemýšlejí o tom, který chléb je nejzdravější, označuje za bezlepkový chléb, v hodnocení odborníků na výživu zaujímá poslední příčku. Pro lidi bez alergie na lepek není o nic zdravější než běžný bílý bochník. Takovou nesnášenlivost má jen asi 1 % lidí.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem