Odborníci na výživu jmenovali nejzdravější druhy chleba, které můžete zařadit do svého jídelníčku.
Který chléb je zdravější bílý nebo černý / pixabay
Milovníci mouky se snaží zjistit, který chléb je zdravější – černý nebo bílý, případně jiný druh. Vždyť člověk si chce nejen vychutnat chuť jídla, ale také z něj získat zdraví prospěšné látky.
Naštěstí mohou být muffiny i výživné. Nejhodnotnější jsou ty, které jsou minimálně zpracované. Takové pečivo má vysoký obsah vitaminů, vlákniny a pomalých sacharidů.
Které pečivo je nejzdravější a nejméně kalorické
Výběr nejlepších druhů mouky sestavily webové stránky Verywell Health. Odborníci na výživu jmenovali sedm druhů pečiva, které lze zařadit do jídelníčku, i když držíte dietu.
Naklíčená celozrnná
Tento druh pečiva se peče ze speciálního základu, který zachovává všechny části zrna včetně otrub a klíčku. Na rozdíl od bílé mouky, která se důkladně čistí, obsahuje naklíčená celozrnná mouka mnohem více živin a vitaminů, je lépe stravitelná a bohatá na zdravé „pomalé“ sacharidy.
Celá pšenice
Tuto složku hledejte v nabídce jako první. Celozrnné pečivo je nejbohatší na vitamíny, antioxidanty a minerály. Doporučuje se diabetikům a lidem s chronickým onemocněním srdce. Bylo prokázáno, že prospívá imunitnímu systému.
Kvásek
Kváskový chléb se vyrábí kvašením a výhody kvašených potravin jsou dobře známé. Tento proces snižuje obsah kyseliny fytové a monosacharidů, látek, které způsobují nadýmání a zvyšují hladinu cukru v krvi. Studie ukazují, že kváskový chléb je prospěšný pro prevenci cukrovky a srdečních onemocnění.
Ovesné vločky
Ovesná mouka je známá svým bohatým složením vitamínů. Pečení s ní zpomaluje trávení a zabraňuje zvyšování hladiny inzulínu v krvi. Studie, v níž účastníci dlouhodobě jedli nízkokalorický ovesný chléb, prokázala snížení hladiny cholesterolu u účastníků.
Len
Chcete-li získat dostatek vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků, jezte celozrnný lněný chléb. Tyto mikroživiny jsou důležité pro normální krevní tlak. Semínka také obsahují sloučeniny zvané lignany, které zlepšují náladu a bojují proti zánětům.
Žito
V otázce, který chléb je lepší – bílý nebo černý, jednoznačně vítězí ten druhý. Zvláště pokud je vyroben z celozrnné žitné mouky. Je sytější a podporuje růst nezbytných střevních bakterií.
Bezlepková mouka
Přestože mnoho lidí, kteří přemýšlejí o tom, který chléb je nejzdravější, označuje za bezlepkový chléb, v hodnocení odborníků na výživu zaujímá poslední příčku. Pro lidi bez alergie na lepek není o nic zdravější než běžný bílý bochník. Takovou nesnášenlivost má jen asi 1 % lidí.