Nakládané zelí se připravuje velmi rychle a pouze ve dvou krocích.
Nakládané zelí na zimu jako v SSSR / depositphotos.com
Křupavé nakládané zelí na zimu se na rozdíl od kysaného zelí připravuje rychle a velmi jednoduše. Zelenina se nakrájí nadrobno, načež se zalije sladkou marinádou. Je hotové přes noc a do zimy bude dobře nasáklé a ještě chutnější.
Řekli jsme si, jak připravit výborné nakládané zelí na zimu. Přípravek můžete připravit z bílého, fialového a dokonce i květákového zelí – dopadne po svém.
Sladké nakládané zelí na zimu ve sklenicích
Pro nakládání je lepší vybírat staré hlávky s tlustými křupavými listy. Do salátu přidáme „tajnou“ přísadu – sladkou papriku, která dodá pokrmu příjemnou nasládlou chuť a svěží vůni.
Na dvě 0,5litrové sklenice budete potřebovat:
- kilo zelí;
- jedna mrkev;
- jedna sladká paprika;
- půl litru vody;
- pět lžic octa;
- tři lžíce slunečnicového oleje;
- šest lžic cukru;
- jednu lžíci soli.
Zelí a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Pepř – nakrájíme na slámky. Zeleninu smícháme a rukama lehce prohněteme. Dáme vařit vodu, přidáme sůl, cukr, ocet a olej.
Salát těsně rozprostřete do sklenic (sterilace není nutná) a v každé nechte 2 cm volného místa. Nakládané zelí na zimu pomalu a malým proudem zalijte horkým nálevem. Snažte se, aby se nedostalo na stěny nádoby, aby nepraskly. Přípravek nechte vychladnout na stole a poté jej dejte přes noc do chladničky. Konzervace je hotová, ale nemůžete ji jíst ihned a přemístěte ji na místo dlouhodobého skladování.
Nakládaný květák na zimu
Takto připravené růžičky jsou křupavé, šťavnaté a mírně pikantní. Pro přípravu pokrmu vybírejte husté podzimní odrůdy.
Ingredience na dvě půllitrové sklenice:
- Sedm set gramů květáku;
- jedna mrkev;
- dva stroužky česneku;
- sedm set gramů vody;
- deset hrášků černého pepře;
- dvě lžíce cukru;
- dvě lžíce octa;
- lžíci soli.
Zelí nakrájejte na malé růžičky, zalijte je vroucí vodou a ihned je vyjměte pomocí síta. Vroucí vodu nevylévejte – budete ji ještě potřebovat. Mrkev nakrájejte na půlkolečka a česnek na malé plátky.
Poté pevně vyložte květák naložený na zimu do sklenic smíchaný s ostatní zeleninou. Do každé nádoby také vložíme 5 hrášků papriky. Opět zalijeme vařící vodou, necháme 5 minut odstát, vodu slijeme do hrnce a přidáme sůl, cukr a ocet. Povaříme, potřetí zalijeme a pevně zašroubujeme víčka.