Sladké zelí na zimu „s tajemstvím“: tento recept nemá obdoby – připraveno přes noc

Nakládané zelí se připravuje velmi rychle a pouze ve dvou krocích.

Nakládané zelí na zimu jako v SSSR / depositphotos.com

Křupavé nakládané zelí na zimu se na rozdíl od kysaného zelí připravuje rychle a velmi jednoduše. Zelenina se nakrájí nadrobno, načež se zalije sladkou marinádou. Je hotové přes noc a do zimy bude dobře nasáklé a ještě chutnější.

Řekli jsme si, jak připravit výborné nakládané zelí na zimu. Přípravek můžete připravit z bílého, fialového a dokonce i květákového zelí – dopadne po svém.

Sladké nakládané zelí na zimu ve sklenicích

Pro nakládání je lepší vybírat staré hlávky s tlustými křupavými listy. Do salátu přidáme „tajnou“ přísadu – sladkou papriku, která dodá pokrmu příjemnou nasládlou chuť a svěží vůni.

Na dvě 0,5litrové sklenice budete potřebovat:

  • kilo zelí;
  • jedna mrkev;
  • jedna sladká paprika;
  • půl litru vody;
  • pět lžic octa;
  • tři lžíce slunečnicového oleje;
  • šest lžic cukru;
  • jednu lžíci soli.

Zelí a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Pepř – nakrájíme na slámky. Zeleninu smícháme a rukama lehce prohněteme. Dáme vařit vodu, přidáme sůl, cukr, ocet a olej.

Salát těsně rozprostřete do sklenic (sterilace není nutná) a v každé nechte 2 cm volného místa. Nakládané zelí na zimu pomalu a malým proudem zalijte horkým nálevem. Snažte se, aby se nedostalo na stěny nádoby, aby nepraskly. Přípravek nechte vychladnout na stole a poté jej dejte přes noc do chladničky. Konzervace je hotová, ale nemůžete ji jíst ihned a přemístěte ji na místo dlouhodobého skladování.

Nakládaný květák na zimu

Takto připravené růžičky jsou křupavé, šťavnaté a mírně pikantní. Pro přípravu pokrmu vybírejte husté podzimní odrůdy.

Ingredience na dvě půllitrové sklenice:

  • Sedm set gramů květáku;
  • jedna mrkev;
  • dva stroužky česneku;
  • sedm set gramů vody;
  • deset hrášků černého pepře;
  • dvě lžíce cukru;
  • dvě lžíce octa;
  • lžíci soli.

Zelí nakrájejte na malé růžičky, zalijte je vroucí vodou a ihned je vyjměte pomocí síta. Vroucí vodu nevylévejte – budete ji ještě potřebovat. Mrkev nakrájejte na půlkolečka a česnek na malé plátky.

Poté pevně vyložte květák naložený na zimu do sklenic smíchaný s ostatní zeleninou. Do každé nádoby také vložíme 5 hrášků papriky. Opět zalijeme vařící vodou, necháme 5 minut odstát, vodu slijeme do hrnce a přidáme sůl, cukr a ocet. Povaříme, potřetí zalijeme a pevně zašroubujeme víčka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem