Tento elementární guláš nevyžaduje ani sterilování sklenic.
Kuřecí guláš v troubě ve skleněné nádobě/ depositphotos.com
Guláš ve sklenicích je velmi vhodný na cesty do práce či na kempování nebo jen tak k využití v náročném dni. Takový pokrm je již plně připraven ke konzumaci – stačí ho jen ohřát.
Nejjednodušší způsob přípravy guláše v troubě. Nevyžaduje sterilizaci nádoby a celý proces vaření se skládá pouze ze dvou kroků. Tento recept se objevil ve stejné době jako první trouby a osvědčil se.
Dušené vepřové maso v troubě
K dušení je žádoucí použít nepříliš tučné části, například hřbet nebo šunku, ale ne zcela libové. Nezapomeňte vzít sůl, ne jodidovanou, a koření – podle vaší chuti.
Recept na 500 ml sklenici:
- čtyři sta gramů vepřového masa;
- lžička soli;
- dva bobkové listy;
- čtyři hrášky nového koření;
- špetka mletého černého pepře.
Maso omyjte a nakrájejte na kousky zhruba jako kebab. Na nejtučnějších částech ponechte tenký proužek tuku, zbytek odřízněte. Smícháme sůl a pepř, nasypeme na vepřové maso a rukama prohněteme.
Sklenici těsně naplníme kousky, doprostřed vložíme bobkové listy. Aby byl vepřový guláš šťavnatý, necháme 2 cm volného místa a nejtlustší kousky položíme nahoru. Tuk se rozpustí a „utěsní“ nádobu.
Vydlabané maso z masa a zeleniny:
Vložte do studené trouby a zapněte ji na 120°. Přikryjte horní část alobalem. Guláš ve skleněných nádobách vaříme v troubě asi 3-4 hodiny. Hotový pokrm pevně uzavřeme víčkem a ihned přeneseme k trvalému uskladnění – další sterilace není nutná.
Guláš z kuřecího masa k dlouhodobému skladování
Přípravek lze připravit z jakékoli části ptáka, ale nezapomeňte odstranit velké kosti. Drobné kosti a chrupavky lze ponechat, stejně jako tukové vrstvy – pokrm pak bude šťavnatější. Hlavní část tuku odřízněte a odložte stranou.
Na 500 ml nádobu vezměte následující ingredience:
- pět set gramů kuřecího masa;
- dvě polévkové lžíce kuřecího tuku;
- půl lžičky soli;
- jeden bobkový list;
- tři hrášky pepře;
- špetka směsi paprik;
- špetka kurkumy.
Maso omyjte a osušte, rovnoměrně ho obalte v soli a koření. Naplňte sklenici, navrch položte bobkový list a přikryjte fóliovým „víčkem“ s několika vpichy. Položte na plech a vložte do trouby. Zapněte teplotu na 100°. Dusíme 3-4 hodiny, v závislosti na objemu pokrmu.
Mezitím na pánvi na mírném ohni rozpusťte nakrájený tuk. Zalijte jím hotové domácí dušené kuře v troubě. Sklenice zašroubujte sterilními víčky a nechte je pod plédem, dokud zcela nevychladnou, a pak je přemístěte do chladu.