Guláš „Vintage“ z babiččina zápisníku: „líný“ recept – není jednodušší přijít s tím.

Tento elementární guláš nevyžaduje ani sterilování sklenic.

Kuřecí guláš v troubě ve skleněné nádobě/ depositphotos.com

Guláš ve sklenicích je velmi vhodný na cesty do práce či na kempování nebo jen tak k využití v náročném dni. Takový pokrm je již plně připraven ke konzumaci – stačí ho jen ohřát.

Nejjednodušší způsob přípravy guláše v troubě. Nevyžaduje sterilizaci nádoby a celý proces vaření se skládá pouze ze dvou kroků. Tento recept se objevil ve stejné době jako první trouby a osvědčil se.

Dušené vepřové maso v troubě

K dušení je žádoucí použít nepříliš tučné části, například hřbet nebo šunku, ale ne zcela libové. Nezapomeňte vzít sůl, ne jodidovanou, a koření – podle vaší chuti.

Recept na 500 ml sklenici:

  • čtyři sta gramů vepřového masa;
  • lžička soli;
  • dva bobkové listy;
  • čtyři hrášky nového koření;
  • špetka mletého černého pepře.

Maso omyjte a nakrájejte na kousky zhruba jako kebab. Na nejtučnějších částech ponechte tenký proužek tuku, zbytek odřízněte. Smícháme sůl a pepř, nasypeme na vepřové maso a rukama prohněteme.

Sklenici těsně naplníme kousky, doprostřed vložíme bobkové listy. Aby byl vepřový guláš šťavnatý, necháme 2 cm volného místa a nejtlustší kousky položíme nahoru. Tuk se rozpustí a „utěsní“ nádobu.

Vydlabané maso z masa a zeleniny:

Vložte do studené trouby a zapněte ji na 120°. Přikryjte horní část alobalem. Guláš ve skleněných nádobách vaříme v troubě asi 3-4 hodiny. Hotový pokrm pevně uzavřeme víčkem a ihned přeneseme k trvalému uskladnění – další sterilace není nutná.

Guláš z kuřecího masa k dlouhodobému skladování

Přípravek lze připravit z jakékoli části ptáka, ale nezapomeňte odstranit velké kosti. Drobné kosti a chrupavky lze ponechat, stejně jako tukové vrstvy – pokrm pak bude šťavnatější. Hlavní část tuku odřízněte a odložte stranou.

Na 500 ml nádobu vezměte následující ingredience:

  • pět set gramů kuřecího masa;
  • dvě polévkové lžíce kuřecího tuku;
  • půl lžičky soli;
  • jeden bobkový list;
  • tři hrášky pepře;
  • špetka směsi paprik;
  • špetka kurkumy.

Maso omyjte a osušte, rovnoměrně ho obalte v soli a koření. Naplňte sklenici, navrch položte bobkový list a přikryjte fóliovým „víčkem“ s několika vpichy. Položte na plech a vložte do trouby. Zapněte teplotu na 100°. Dusíme 3-4 hodiny, v závislosti na objemu pokrmu.

Mezitím na pánvi na mírném ohni rozpusťte nakrájený tuk. Zalijte jím hotové domácí dušené kuře v troubě. Sklenice zašroubujte sterilními víčky a nechte je pod plédem, dokud zcela nevychladnou, a pak je přemístěte do chladu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
TJ Sokol Tovačov - Průvodce domácím komfortem