Dva recepty na chutný guláš – kuřecí a vepřový.
Guláš si můžete snadno připravit doma / depositphotos.com
Guláš z kuřecího nebo vepřového masa má rádo mnoho lidí. Vaří se v troubě nebo v autoklávu, a proto není problém zopakovat si recept na guláš doma.
Vybrali jsme dvě varianty, které budou vyhovovat i začátečníkům, pokud mají k dispozici autokláv.
Vepřový guláš v autoklávu podle norem GOST
Vynásobte počet ingrediencí počtem sklenic. V receptu jsou uvedeny na jednu půllitrovou sklenici. Pro přípravu vezměte:
- 450 gramů vepřové šunky;
- lžička soli;
- lžíce cibule;
- tři hrášky černého pepře;
- jeden bobkový list.
Vepřové maso nakrájejte na malé kousky – každý asi 30-50 gramů. Cibuli nakrájejte nadrobno. Koření, cibuli a maso vložte do dobře vymytých sklenic a mírně je utěsněte.
Obsah by měl sahat až po „ramena“ sklenice – asi dva centimetry nahoru. Sklenice vložte do autoklávu. Měly by být pokryty vodou do dvou až tří centimetrů.
Zavřete autokláv a zahřejte jej na 113-115 stupňů. Když teplota dosáhne 90 stupňů, zkontrolujte havarijní (nebo bezpečnostní) ventil.
Vařte 30-40 minut. Poté postupujte podle pokynů v autoklávu nebo jej i sklenice nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Poté sklenice vyjměte a nechte je několik týdnů stát. Díky tomu bude guláš nejen chutnější, ale také zkontrolujete, zda jsou konzervy bezpečné. Pokud se něco pokazilo, bakterie ve sklenicích se během této doby začnou množit. Poznáte to podle nafouklého nebo natrženého víčka.
Pokud se nic takového nestalo, můžete guláš bez obav konzumovat.
Kuřecí guláš
Jedná se o velmi jednoduchý guláš v autoklávu. Je ideální pro začátečníky, kteří dělají takovou přípravu poprvé. Na přípravu si vezmeme:
- Kilo kuřecích kýt nebo stehen;
- lžička soli;
- pět až šest hrášků černého pepře;
- dva až tři bobkové listy.
Maso omyjte, nakrájejte na středně velké kousky a osolte. Do čistých sklenic nasypte dva až tři hrášky pepře a jeden bobkový list. Poté maso těsně vložte do sklenic.
Navrch nalijte vodu a nechte dva centimetry po okraj sklenice. Pevně zašroubujte víčka a pošlete sklenice do autoklávu.
Vaření guláše by mělo trvat asi 70-75 minut při 120 stupních na sterilizačním režimu. V budoucnu můžete zkusit použít i jiné koření: hořčičné semínko, oregano, koriandr nebo jiné.