Rajčata v rajčatové šťávě – velmi chutný přípravek, vhodný pro přípravu rajčatových pokrmů.
Rajčata ve vlastní šťávě – recept na věky / depositphotos.com
Rajčata ve vlastní šťávě doma – skutečný gastronomický požitek. Přípravek je vhodné použít v kuchyni, například pro přípravu domácí omáčky. A rajčata můžete jíst jen tak jako svačinu a pít marinádu ze sklenice. Nejchutnější konzervované potraviny pocházejí z domácí zeleniny.
Řekli jsme vám, jak si připravit lahodná rajčata ve vlastní šťávě – recept nevyžaduje zvláštní dovednosti a je v silách každého. V zimě vás takový dárek určitě potěší.
Nejchutnější rajčata ve vlastní šťávě na zimu
Pro přípravu je nejlepší vzít zeleninu smetanové odrůdy střední velikosti, která se snadno vejde do sklenice. Můžete použít i třešně, ale jejich loupání trvá dlouho. V případě potřeby lze postup zjednodušit tím, že vezmete šťávu zakoupenou v obchodě.
Na třílitrovou sklenici budete potřebovat následující ingredience:
- tři a půl kilogramu rajčat;
- tři lžičky cukru;
- lžíce soli;
- jeden bobkový list;
- po pěti hrášcích černého pepře a nového koření.
Rajčata by měla být důkladně omytá a oloupaná. Poté každé z nich prohlédněte. Dva kilogramy nejpružnějších a nejkvalitnějších plodů odložíme stranou na konzervování. Ze zbytku připravíme rajčatovou šťávu pomocí mixéru, mlýnku na maso nebo odšťavňovače.
Na zelenině, ze které se budou dělat rajčata ve vlastní šťávě, udělejte na ostrém konci řez ve tvaru kříže. Vložte je do hluboké mísy a na pět minut je zalijte vroucí vodou. Poté je vyjměte, nechte vychladnout a oloupejte slupku.
Šťávu nalijte do hrnce se silným dnem. Přidáme sůl, cukr a povaříme. Na dno nádoby vložíme dva druhy pepře a bobkový list. Vložte rajčata. Zalijeme horkou šťávou a přiklopíme víčky.
Rajčata na zimu sterilujte ve vlastní šťávě ve velkém hrnci s utěrkou na dně. Voda by měla dosahovat do 2/3 sklenice. Když začne vřít, nechte konzervu 25 minut zavařovat. Poté je již pevně uzavřete a přemístěte k uskladnění do chladné místnosti.
Aby rajčata na zimu ve vlastní šťávě byla ještě chutnější, můžete do sklenic přidat kousky sladké nebo pálivé papriky, stroužky česneku nebo lístky bazalky. Zveřejňujeme pouze základní recept, který lze obměňovat.
Rajčata ve vlastní šťávě bez slupky jsou křehčí a snadno se používají, ale krok s loupáním lze vynechat.