Tři recepty na aromatický a lahodný jablečný džem, který je velmi rychlý na přípravu.
Z jablek se vyrábí chutný džem / depositphotos.com, snímek obrazovky
V chladném podzimním nebo zimním večeru se k šálku čaje skvěle hodí voňavý a bohatý džem z jablek. Navzdory růstu cen jsou stále levnější než jiné ovoce a bobuloviny, a proto se dobře hodí ke konzervování.
Zjistili jsme, jak vyrobit jablečný džem, a vybrali jsme tři lahodné recepty, které stojí za vyzkoušení.
Rychlý jablečný džem
Pětiminutový recept vám umožní ušetřit spoustu času a zachovat v ovoci maximum užitečného. Na přípravu si vezměte:
- kilo jablek;
- 500 gramů cukru.
Jedná se o velmi jednoduchý jablečný džem. Připravuje se rychle a téměř bez námahy, což je pro začátečníky v tomto oboru důležité.
Jablka omyjte, odkrojte slupku a odstraňte jádřinec. Ovoce nakrájejte na středně velké plátky nebo kostky do hrnce. Nasypte do nich cukr, promíchejte a nechte několik hodin stát. Z jablek by mělo vytéct hodně šťávy, ze které uděláme sirup. Pokud je tekutiny málo, přidáme trochu vody.
Pánev postavíme na plotýnku a zahříváme, dokud sirup nezačne bublat. Nastavte čas na pět minut a stáhněte z ohně. Nalijte džem do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Nechte přikryté, dokud nevychladnou, a skladujte na chladném a tmavém místě.
Průhledný jablečný džem v plátcích
Jedná se o velmi krásný džem s táhnoucím, hustým a sladkým sirupem. Vzhled konzervy si zapamatuje každý, kdo ji viděl. Pro přípravu si vezměte:
- kilo jablek;
- 800 gramů cukru;
- 0,5 čajové lžičky mleté skořice.
Jablka nakrájejte na čtyři díly a odstraňte jádřinec. Slupky nemusíte loupat. Důležité je nakrájet ovoce na úhledné tenké plátky. V receptu je uvedena hmotnost již oloupaných jablek.
Plátky ovoce zasypte cukrem a vložte je do nádoby, ve které plánujete džem vyrábět. Jemně promíchejte. Jablka vyzkoušejte, a pokud jsou velmi sladká, vezměte méně cukru – 500-600 g, ale u kyselých je třeba vzít více.
Necháme přes noc nebo alespoň osm hodin odstát. Během této doby ovoce pustí hodně šťávy. Hrnec s jablky přesuňte na sporák a přiveďte k varu. Vařte pět minut. Jemně promíchejte a namáčejte plátky do sirupu.
Přikryjte a nechte 12 hodin odstát. Znovu přiveďte k varu, pět minut povařte a nechte vychladnout. Znovu přiveďte k varu, přisypte skořici a džem nalijte do sterilizovaných sklenic. Jablečný džem zavíčkujte a po vychladnutí uložte ke skladování.
Jantarový jablečný džem – recept s citronovou šťávou
Tomuto jablečnému džemu se pro jeho krásnou barvu říká také jantarový. Pro jeho přípravu užíváme:
- 1,7 kg jablek;
- 1,5 kilogramu cukru;
- tři litry vody (+ sklenice);
- čtyři polévkové lžíce citronové šťávy;
- třetina čajové lžičky kyseliny citronové (+ třetina čajové lžičky).
Do hrnce na marmeládu nalijte vodu a přilijte do ní kyselinu citronovou. Očistěte jablka od jádřinců, nakrájejte je na plátky a nasypte je do této vody. Tímto způsobem neztmavnou.
Do hrnce nalijte sklenici vody, citronovou šťávu a cukr. Sirup vařte, dokud nezprůhlední. Vodu z ovoce slijte. Opláchněte je a zalijte horkým sirupem. Nechte ho přes noc odležet.
Hrnec postavte na sporák. Po uvedení do varu přilijte třetinu čajové lžičky kyseliny citronové a vařte na mírném ohni sedm minut.
Zchlaďte na pokojovou teplotu a znovu povařte. Nechte sedm minut povařit a vychladnout (asi 10 hodin). Potřetí vařte osm minut. Plátky během této doby zprůhlední a sirup zhoustne. Džem stočíme do sklenic a po vychladnutí uložíme na tmavé místo.